Zet creativiteit om in creatief vermogen!

 

Heb jij creativiteit? Zet het om in creatief vermogen!

Ken je dat? Je zit vast met een vraag of probleem. Al uren. Of misschien dagen. En naarmate de tijd verstrijkt, stijgen de zenuwen, want er wordt op jouw oplossing gerekend. En dan verzucht je: ..was IK nou maar eens een beetje creatiever..!

Tsja, een goede dosis creativiteit is een waardevol bezit. Het wordt vaak toegeschreven aan de ‘creatieven’: artiesten, ontwerpers, kunstenaars. Zij maken dingen. Zij zijn creatief. Maar met alle waardering voor deze vaklieden, weet ik zeker dat we hier de ‘niet-creatieven’ te kort doen.

Het is namelijk maar net welke definitie je aanhoudt. Omschrijf creativiteit als het vermogen om gewone dingen op een andere manier te doen en ik weet zeker dat dit op iedereen van toepassing is. Want zeg nou zelf, wie heeft er nou nog nooit een paperclip gebruikt voor iets anders dan het bij elkaar houden van papier? Of een krant opgerold om een vlieg of mug te lijf te gaan?
Natuurlijk, sommigen van ons hebben minder tijd nodig om (veel) ideeën te bedenken dan anderen. En ja, sommige ideeën zijn niet zo vernieuwend als andere..maar elk idee is een teken van creativiteit. En geloof me, creativiteit is te leren.

Creatief vermogen is de kracht van het bedenken van ideeën gecombineerd met de durf hier iets mee te doen! 

Creativiteit voedt al jaren de onderzoeksagenda in verschillende vakgebieden, zoals antropologie en psychologie maar recenter ook economie en management. Het belang ervan staat ook niet meer ter discussie. Zoals Edward de Bono stelt: “Zonder creativiteit is er geen vooruitgang”.

Zelf ben ik overtuigd dat het in werkelijkheid niet zozeer gaat om creativiteit als wel om het hebben van creatief vermogen. En dit is meer dan een verschil in definitie. Want naast het kunnen bedenken van nieuwe ideeën is het minstens zo belangrijk dat je de durf hebt hier iets mee te doen.

Want een idee is niets waard tot je er iets mee doet. Een idee moet de ruimte krijgen om tot uitdrukking te komen. Om zich te ontwikkelen. Om omgezet te worden in iets dat waarde heeft, los van of het de vorm van een product, dienst of proces krijgt.
Dit betekent natuurlijk helemaal niet dat élk idee altijd uitgewerkt en uitgevoerd moet worden. Maar het belangrijkste is dat je wel begint met het delen ervan. Start sharing. Met vrienden of collega’s. Hoor eens wat zij ervan zeggen. Welke gedachten maakt het los?

Durf jouw creativiteit om te zetten in creatief vermogen en ik garandeer je: het ergste dat er kan gebeuren is dat je op nieuwe ideeën komt! Zie je nu wel dat iedereen creatief is!

Kijk voor meer inspiratie over dit onderwerp, en meer, op: www.InCreativeCompany.nl

 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord