Creativiteit nodig? Je moet er niet aan denken!

Heb jij creativiteit nodig? Je moet er gewoon niet aan denken!

Creatief denkvermogen is helaas niet met een knopje even snel aan en uit te zetten. In een creatief proces kan het even duren voordat de juiste stroom aan creatieve gedachten op gang komt. Onderzoekers hebben nieuw bewijs gevonden voor hoe de werking van ons brein hierop van invloed is.

Eerst een stukje theorie, over het brein. De ‘grote hersenen’ (cerebrum) verwerken impulsen van onze zenuwcellen en reguleren onze vrijwillige beweging. Dit is ook de plek waar cognitieve en emotionele processen, zoals denken, plannen en emotie plaatsvinden. De ‘kleine hersenen’ (cerebellum) zorgen als schakelcentrum van onze spieren vervolgens voor coördinatie van beweging en balans.
Beide gebieden spelen ook een belangrijke rol in een leerproces. De ‘motor cortex’ in onze grote hersenen is actief is bij het aanleren van nieuwe bewegingen. De kleine hersenen nemen vervolgens de coördinatie over om de grote hersenen weer vrij te maken voor nieuw leren. Op deze manier zijn de kleine hersenen verantwoordelijk voor het onbewuste leren, zoals wanneer je automatisch je arm opsteekt om een bal te leren vangen.

Brain

 

 

 

 

 

 

 

Dan over het onderzoek. Hierin werd deelnemers gevraagd tekeningen te maken van actiewoorden zoals ‘zweven’, ‘uitputten’ en ‘aanwijzen’. Zie het als Pictionary, maar dan liggend in een MRI-scanner. Daarna werd hen gevraagd te beoordelen hoe moeilijk elk woord was om te tekenen. Tegelijkertijd beoordeelden onderzoekers van Stanford University Institute of Design hoe creatief de tekeningen waren.

Wat blijkt nu? De grote hersenen (‘bewust denken’) waren veel actiever bij de tekeningen die lastig werden bevonden. De kleine hersenen (‘onbewust leren’) waren juist actiever bij tekeningen die als creatiever werden bevonden. Het gaat erg ver om te zeggen dat er geen speld tussen te krijgen is, maar de onderzoekers zien hierin een belangrijk stuk bewijs. Zij maken hieruit op dat hoe minder je over zo’n tekening nadenkt, des te meer jouw onderbewustzijn het werk doet en hoe creatiever deze tekening uiteindelijk wordt.


Geef jouw onderbewustzijn de ruimte met deze 3 tips!

Kortom: Op zoek naar een creatieve ingeving? Je moet er gewoon niet aan denken! Letterlijk. Dat is ook ergens wel logisch, als je bedenkt dat de meeste mensen hun beste ideeën juist krijgen op de onverwachte momenten als ze er niet aan denken.
Gebruik deze tips eens om jezelf te trainen jouw onderbewustzijn nog meer de ruimte te geven!
1) Neem de tijd. Van planning of het onder tijdsdruk proberen te vinden van een oplossing, worden vooral jouw ‘rationele’ hersendelen actief. Houd dus voldoende tijd vrij in jouw agenda als je een vernieuwend idee zoekt.
2) Ga een stuk wandelen of fietsen. Van beweging gaat je bloed stromen. En dat brengt weer de hoognodige zuurstof naar de hersenen. De meeste mensen zijn (gelukkig) in staat gewoon op de automatische piloot te wandelen of fietsen, zonder hier bij na te denken. En dat is goed, want zo raken jouw grote hersenen afgeleid en krijgen de kleine hersenen de kans om je te inspireren.
3) Probeer váker creatief te denken. Zoals gezegd, naarmate je iets vaker doet, wordt de coördinatie meer en meer overgenomen door het onderbewuste in de kleine hersenen. Zorg dat jouw hersenen het creatief denken als de normaalste zaak van de wereld beschouwen.

 

Bronnen: Wikipedia, Scientificamerican.com.